Habitat Derneği
Habitat Derneği, gençlerin sürdürülebilir kalkınma alanında aktif rol almasını amaçlayan bir sivil toplum örgütüdür. Habitat Derneği, 1995 senesinde Birleşmiş Milletler Habitat II Zirvesi ve Kopenhag Sosyal Kalkınma Zirve’sinde bir araya gelen aktivistler tarafından kurulmuştur. Birincil hedefleri Türkiye’deki genç popülasyon ile dünyadaki gençlerin arasındaki iletişim ağını oluşturmak ve proje ortaklığı için zemin hazırlamaktır. Habitat Derneği, bu amaç doğrultusunda uluslararası birçok proje ve program geliştirmiştir. Gönüllülük bilinci ile hareket eden Habitat; Kadın, Ulusal Gençlik Parlamentosu, Engelli ve Çocuk Meclisleri’nin kurulmasında ise öncülük rolünü üstlenmiştir. Aynı zamanda Kadın Girişimciler Kurulları ile TOBB Genç gibi birçok projenin birincil destekçisi olmuştur.

Habitat Eğitim
Ulusal ve uluslar arası ağlar olmaz üzere birçok proje ortağı bulunan Habitat stratejik ortaklığını Birleşmiş Milletler Kalkınma Program’ı ile sürdürmektedir. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Avrupa Birliği, CISCO, Coca-Cola, Facebook, GoDaddy, Microsoft, Teknosa, Türkiye Vodafone Vakfı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, İç İşleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Ulusal Gönüllülük Komitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, BM Mülteci Örgütü, Aflatoun, Code Clup gibi mekanizmalar da Habitat Derneği ile iş birliği yürütmektedir.
DEVAM EDEN PROJELER
Habitat Derneği, sürdürülebilir kalkınma hedefi yolunda, toplam beş alanda faaliyet sürdürmektedir. Bunlar finansal okur yazarlık, bilişim, yönetişim,girişimcilik ve kırsal kalkınma olarak ayrılır. Tüm alanlardaki faaliyetlerine örnek verecek olursak:
PARAMI YÖNETEBİLİYORUM PROJESİ
‘Paramı Yönetebiliyorum Projesi’ , 15-30 yaş aralığındaki girişimci gençler ve çiftçilere yönelik oluşturulmuş bir projedir. 2009’dan bu yana süregelen projenin ilk amacı , gençlerin finansal geleceklerini oluşturabilmeleri adına eğitilmesi ve sürdürülebilir kalkınmaya destek olmaları olarak belirlenmiştir. Ardından bu amaca girişimcilerin ve mavi yakalı çiftçilerin bilinçlendirilmesi de eklenmiştir. Bu proje Visa Türkiye, Habitat ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) katkılarıyla gerçekleştirilmektedir. Bireyler İçin Finansal okur-yazarlık, Girişimciler İçin Finansal Okur-yazarlık, Çiftçiler İçin Finansal Okur-yazarlık ve Mavi Yakalılar İçin Finansal Okur-yazarlık olmak üzere 4 segmentte müfredat eğitimi verilmektedir. Toplam 2092 gönüllü eğitmen, 90 gönüllü master eğitmen güncel sayısı ile proje faaliyetlerini sürdürmekte olup finansal eğitimi ile tüm Türkiye katılımcılarına destek vermeye devam ediyor.
BİLİŞİMDE GENÇ HAREKET PROJESİ
Bilişimde Genç Hareket projesi, 2006 yılından bugüne CISCO ve Habitat ortaklığı ile yürütülmektedir. 16 ile 26 yaş arasındaki gençleri hedef belirleyen projenin amacı, katılımcıları bilişim ve ağ teknolojileri alanında bilinçlendirip eğitmek ve bilgi temelli bir toplum ile ekonominin bir parçası haline getirmektir. Proje kapsamında verilen bilişim eğitiminden sonra, bu eğitimi dezavantajlı gençlere verecek gönüllü eğitmenlere de ‘Habitat Cisco Networking Akademisi’nde destek verilmektedir. Bu eğitim, gönüllü eğitmenler tarafından sosyo-ekonomik açısından imkansızlık içindeki gençlere ücretsiz olarak verilmektedir. Bilişimde Genç Hareket Projesi’nde Meslek Edindirme Kursları ve Dijital Kültür Kursları olmak üzere iki farklı grupta eğitim müfredatı uygulanmaktadır. Ağ uzmanlığı, Linux temelleri ve siber güvenlik de konular içinde yer almaktadır. Gençlerin bilişim ve ağ teknolojileri alanında bilinçlenmesini hedef alan bu proje 2008 ve 2014 yıllarında iki kere ‘Sosyal Sorumluluk’ ödülünün sahibi olmuştur.
YARINI KODLAYANLAR PROJESİ

Yarını Kodlayanlar Proje
7-14 yaş aralığındaki çocukları hedef alan proje, 2016’dan bu güne Habitat ve Türkiye Vodafone Vakfı ortaklığı ile sürdürülmektedir. Projenin amacı, gençlerde kodlama bilinci yaratmak ve Türkiye’nin dijital ilerlemesine katkıda bulunmaktır. Projenin temel hedefi 4 kavramla belirlenmiştir: Hayal et , tasarla, yap ve paylaş. Bu kavramlar doğrultusunda ‘Scratch ile Algoritma ve Kodlama, mBot-Robotik Programlama, Arduino-Elektronik Programlama’ gibi dersler müfredata eklenerek çocuk katılımcılar kendi yarattıkları programlar ile interneti kapsamlı kullanmayı ve yaratıcı düşünme becerilerini geliştirmeyi öğrenmektedirler. Bu temel eğitim sonunda çocuklarla bir de ‘Hackathon’ etkinliği düzenlenmektedir. Bu etkinlik sayesinde de öğrenilen teorik bilgiler pratikleştirilerek deneyim ve farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır.
KIZ Kardeşim Projesi
Kız Kardeşim Projesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği , Coca-Cola, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Habitat Derneği ortaklığı ile 2018 yılında başlamış ve halen devam etmektedir. Projenin birincil hedef kitlesi, 18-55 yaş aralığındaki kadınlardır. Projenin amacı, kadınların ekonomik açıdan hayata katılımları ile bu doğrultuda gerekli bilgi ve donanımlarla eğitilmeleridir. Proje kapsamında kadınlara, ekonomik kalkınmada rol almaları ve konumlarını güçlendirmeleri bakımından çeşitli eğitimler verilmektedir. 4 eğitim müfredatına bölünen dersler arasında finansal bilinç, bilişim, iletişim ve girişimcilik konu başlıkları bulunmaktadır. Eğitimler sonucunda kadınlar ve erkekler arasındaki ‘eşitsizlik’ faktörünün kaldırılması hedeflenirken aynı zamanda gıda sektöründeki girişimler için de ayrı bir iş geliştirme desteği verilecektir. Proje kapsamında oluşturulmak istenen güçlü iletişim ağı ise ‘Girişimci Kadınlar ile İlham Buluşmaları’ ile gerçekleştirilecektir. Habitat Derneği kapsamında Kız Kardeşim Projesi , kısa dönemde 30 ilde gerçekleştirdiği eğitimlerle birçok kadının umut ışığı olmuş ve olamaya devam edecektir.
İMECE PROJESİ
BM Mülteci Yüksek Komiserliği ve Habitat Derneği ortaklığında hayata geçirilen proje, Suriye halkının Türkiye’ye göç serüveninin yoğunlaştığı 2016 senesinden bu güne devam etmektedir. İMECE proje kapsamında girişimci mültecilerin Türkiye’ye taşıdıkları ekonomik kaynaklar ve becerilerin büyütülmesi aynı zamanda ortak bir iç gücü hedeflenmektedir. Haliyle projenin hedef kitlesi, girişimci veya girişimci ruhu taşıyan Suriyeli mültecileri kapsamaktadır. 3 ana başlık altında toplanan müfredat içerisinde; işe destek programı, sosyal uyum aktiviteleri ve istihdam desteği programları bulunmaktadır. Programların genel içeriği girişimcilik, finansal okuryazarlık, işe hazırlık eğitimlerini barındırırken arabuluculuk eğitimleri ve ev sahibi topluluk üyeleri ile Suriyeli mültecilerin ortak sorunları için çözüm üretmeyi amaçlayan online hackathon etkinlikleri düzenlenmektedir. Aynı zamanda , proje süresince düzenlenen fikir üretme kamplarında girişimci mülteciler arasındaki en iyi 25 kişiye hibe verilmektedir. Hibe almaya hak kazanan katılımcıya muhasebe ve kayıt destekleri de verilmektedir. Habitat Derneği, yukarıda anlattığımız projeler gibi daha birçok sosyal sorumluluk alanında çalışmaları ile gençlere, kadınlara, yaşlılara yol gösterici ve destekleyici ilkeleriyle örnek ve özgün bir sivil toplum kuruluşudur. Gönüllülük bilinci ile çalışması , sağladığı iş imkanları ve çevre sebebiyle de değerini katlayarak devam ettirmektedir.